Med skeddrag efter gammalgäddan

DAGEN SOM GUD GLÖMDE, närmar sig slut. Tunga regndroppar landar i mitt ansikte. Några letar sig innanför kragen och höstkallt vatten letar sig nedför hals och mage.“ Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”HA!.
  Den som hittade på det, skulle vara med nu. Sedan mitten på dagen har jag varit blöt in på skinnet, genom alla lager. Flytoverall, fiskebyxor, fiberpälslångisar, underställ och kallingar.   




Inte ett hugg på en hel dag och det är inte med något större hopp som vi svänger in efter ön, för en sista vända innan vi styr mot båtplatsen. Då gungar det till i ett av spöna! Matti kastar sig över det och börjar drilla fisken stående. Jag sliter i kameraväskan för att få upp kameran och sänder en stilla bön till vädergudarna, om ett kortare uppehåll i strilandet. Men jag hinner inte, fisken är redan vid båten.
Inte så konstigt, fisken är knappt kilot stor. Lik förbenat har den klippt ett skeddrag på tjugo centimeter.
  Matti är bedrövad. Förra gången vi fiskade tillsammans, gjorde han sin första bomtur på flera år, med sina älskade skeddrag. Då var även Mattis fiskebroder Lenny med, och i kortärmat kunde vi gotta oss i värmen, trots att det var början av september.
  Nu, i början av november, känns både fisk och vämande sol avlägset. Typiskt, när det är dags för reportage så skiter det sig-ofta.
Nygammalt superbete
 Gädda på skeddrag gav lite Åsa-Nisse känsla när jag först hörde Matti Kovalainen prata om det. Trollingfiske i sakta mak med stora skeddrag, kan väl knappast matcha alla dagens varianter på specialdesignade gäddvobblers...




Men Matti hade snart övertygat mig. Efter ett par dagar i hans och Lenny Johanssons sällskap, tvivlar jag inte på metoden trots vårt magra resultat. När vi släpande de hemgjorda skeddragen vid sidan av båten, slingrade de oregelbundet vinglande från sida till sida. Det är som Matti säger:
  — Reflexerna minst sagt syns och rörelserna kan dra storgädda från långa håll, inte minst vid fiske efter pelagisk gädda!.
Väckarklocka.
Matti och Lenny har fiskat tillsammans i många år. Redan i slutet av sjuttiotalet, var de så framgångsrika att legendariska sportfiskeskribenten Arne Broman fick ögonen på dem. Det resulterade i flera artiklar om deras framfart i Fiskejournalen ( FJ nr 3 och nr 4/1982). Artiklarna blev ögonöppnare för många och ledde till gäddfiskare landet över började stressa sina redskapshandlare med frågor om blykärnelinor, och magnumvobbler. Också då gjorde de egna beten. Favoriterna var vobbler i storlek mellan 25-30 centimeter, i modeller som påminde om Cisco Cid, och som hade hakskedar som kunde ta ned dem till djupkring 15 meter.
  Men en dag när fisket var trögt skiftade Matti en vobbler mot det finska Professor, som låg och samlade damm i en av redskapsboxarna. Då lossnade det ordentligt. Efter en kort stund klippte en fisk på 12,95 kilo skeddraget - och på den vägen är det.
 När Arne gjorde sina artiklar med Matti och Lenny, så hade de bland annat säsongen 1980 bakom sig, med 313 gäddor varav 87 över fem kilo. Av dessa var en över tio. Efter dryga tiotalet år med skeddrag, ligger toppvikterna i en annan liga. De lägger mest tid i Mjörn utanför Göteborg, där de nu har landat tre fiskar över 14 kilo.




  Största fisken på ett av de hemgjorda skeddragen, är en gädda på 15,23 kilo från närbelägna Sävelången. Där har Matti också tagit en insjööring på 10,43 kilo och i Mjörn har Mattis son Mikael tagit en gös på hela 7480 gram på en av de stor skedarna.
Fisketips
För att skeddragen skall fiska effektivt, skall de fiskas långsamt, 0,5-1,0 knop är idealet menar Matti. När de fiskar från Lennys båt, en Ryds Big Fish, måste farten bromsas ned ordentligt, vilket de gör genom att släpa två hinkar bakom båten.
  Fisket koncentreras kring gjupbranter, friliggande grund och frivattet. Till skillnad mot många andra gäddfiskare, menar Matti att gäddan är en värmeälskare. Bästa fisket har han haft i juli och augusti, när vattentemperaturen är som högst, och det är då de största fiskarna har kommit upp.
  Linsläppen efter båten varierar mellan 4-6 slag med revspridaren på multirullen, vilket uppskattar 15-22 meter linlängd och ett djupgående mellan 4-6 meter.
Kända - på gott och ont
Matti har sedan några år en hemsida där han skriver om sitt fiske och ger tips kring skeddragen - hur de görs och skall fiskas. Där finns också bilder på många av hans och Lennys stora gäddor. Det senare ledde till lite hallå för några år sedan. På diverse internet-forum kommenterades bilderna och att flera av gäddorna var döda. Det ledde till att flera personer, de flesta anonymt, mailade till Matti med ett språk som kunde fått en bibel att svartna. Jag mailade också Matti, för att diskutera återutsättning och använde inte fullt lika kraftfullt språk.



 —Ja, det blev ett jävla liv över de där bilderna, säger Matti.
  Han berättar att han blev överraskad av de kraftiga reaktionerna. Många av bilderna är gamla och redan i de gamla artiklarna i Fiskejournalen, står att han och Lenny sätter tillbaka många gäddor de får.
  På mattis hemsida är det idag enkelt att se hur hans och Lennys inställning har förändrats sedan de började sitt gäddfiske för trettio år sedan. Idag säger de att det är själklart att sätta tillbaka stora gädor och till säsongen 2004 startade Matti en gäddtävling på hemsidan. En tävling där Svenska Gäddklubben bidragit både med regler - att fiskarna skall återutsättas - och en beskrivning av hur en stor gädda behandlas bäst, från landning tills den är tillbaka i vattnet.
 Tävlingen löper från 1 januari — 31 oktober och kan följas på hemsidan, www.bigpike.se. Följ tävlingen och kolla vem som kniper topp-priserna.

                                                                                            Författare Per-Ola Johannesson


Till start