Bilden visar Jonas Persson från Delsbo hösten 2006, med en finfin Professor fångad gädda. Den större gäddan föredrar i dom flesta fall dom stora lunkande skeddragen. Professordraget på bilden är illa tilltygat av gäddans starka käftar.

Foto: Peter Fröjd.

De stora oslagbara skeddragen.

 Vi på svensktsportfiske har framgångsrikt sedan sextiotalet fiskat med dom stora skeddragen. Wobblerfisket i all ära ska inte på något sätt förkastas, men hittills har vi inte funnit någon wobbler som i längden kan matcha skeddragens effektivitet efter den riktigt stora gäddan. Hälsingland Många av dom moderna och yngre gäddfiskarna fnyser ibland föraktfullt åt skeddragens betydelse vid gäddfisket. Här visar det sig också vad tillverkare och massmedia kan betyda för fiskets utveckling. Skeddragen har hittills inte så många anhängare och tillverkarna av riktigt effektiva skedar är fåtaliga.

 Tekniken vid fisket med dom riktigt stora skedarna skiljer sig en hel del från dagens moderna trolling och även vid fisket med wobbler. Dagens moderna båtmotorer är heller inte lämpade för den långsamma trollingfart dessa drag kräver. Även fast dom moderna fyrtaktsmotorerna är långsamma under trollingen, så är hastigheten inte optimal vid fisket med skeddrag.

 Dom stora skeddragen ska fiskas oerhört långsamt, med hastigheter under en halv knop. Draget ska pimplas, eller dras ryckvis vid detta långsamma fiske. Den bästa tekniken kan erhållas då spöt förs fram och sätter fart på dragets rotation och sedan viker man tillbaka spöt rakt bakåt och draget sjunker så tillvida en halvmeter till en meter på lös slaklina. Inte sällan kommer då hugget när linan på nytt spänns upp. Gäddorna brukar då kunna svälja draget långt ner i halsen.

 Vi på svensktsportfiske använder 0,60 nylonlina vid detta fiske, då en spunnen eller den moderna flätlinan skär djupt ner i vattnet och många bottennnapp erhålls av dom tunga skedarna.

 Vid utsläpp av omkring tjugo meter av oss rekommenderad lina, brukar dessa drag hålla sig beroende av fart, på fyra till sex meters djup. Detta djup är under normala förhållanden, optimalt för fisket efter den större gäddan under hösten.

 Vi har också nöjet att samarbeta med duktige och välrenommerade gäddfiskaren Big Pike Matti Kovalainen. Matti är välkänd i gäddfiske kretsar i södra Sverige och många är hans fångster av gäddor större än femton kilo, fångade på skeddrag.

 Matti tillverkar även dom fantastiskt välgjorda och för gäddan och gösen supergiftiga Pikehunter dragen. Dom som är intresserade av verklig Bigpike och vill beställa dom supergiftiga skeddragen, kan besöka Mattis fina hemsida på: www.bigpike.se.

 Vi på svensktsportfiske, rekommenderar för dragen följande färger för höstfiske; Vid mulet och grått väder har tigerrandiga och abborrefärger fiskat mycket bra. Dagar med mycket sol och klart vädet har silver, silver/koppar och även blåfärgade drag fiskat mycket bra.

 Mattis Pikehunterdrag är optimalt utrustade med extra fjäderringar och Gamakatsukrokar. Professordragen kräver en omtackling av krokar och fjäderringar. Vi rekommenderar att hänga 2/0 till 3/0 Owner eller Gamakatsukrokar, på en kedja av tre fjäderringar vid varje krokinfästning. Denna upptackling av krokarna gör dragen nästan hundraprocentiga vid krokningarna.

 Vi på svensktsportfiske förmedlar även beställningar av alla på marknadens bästa stora skeddrag för gädda. Intresserade kan kontakta oss via mail. Vi återkommer med fler artiklar under hösten innhållande det spännande fisket efter gädda, med dom stora blanka skedarna.

Artikeln skriven av Peter Fröjd


Gädda på 10,300 gram som högg på en Pikehunter Pro