Catch & Release!
Hur ska gäddan upp ur vattnet?
Med en håv med ett knutlöst nät eller genom handlandning!
När väl gäddan är i håven är det
inte så bråttom med att lyfta upp den. Låt gäddan
vila men se till att nätet är åtstramat så att den
känner ett jämt och stadigt tryck över kroppen, då
håller den sig lugn.
Själv föredrar jag att handlanda gäddan. Man tar
gäddan i gällocket, där finns inga tänder, vilket
det däremot finns på gälbågarna. Gälbågarna
ska du akta då gäddan mycket lätt kan förblöda
om du skadar en sådan. För pek- och långfinger försiktigt
längs med och ner i den ena gälen och glid med fingrarna upp
mot munnen på gäddan. Om du nu har gjort rätt kommer du
inte att känna av de många och vassa tänderna utan fingrarna
håller upp mot och runt käkbenet.
När gäddan hänger i käken öppnar den munnen
av sig själv och avkrokningen går hur smidigt som helst. Ofta
går det bra att kroka av gäddan utan att den behöver lämna
vattnet.
Hur man nu än landar sin gädda gäller det att hålla
den hängandes lodrätt så kort tid som möjligt. Ingen
fisk är anpassad för att ha sina organ hängandes på
det sättet, ha gäddan i liggande ställning så mycket
som möjligt och större gäddor bör man även stödja
med en hand under buken när den lyfts upp ur och tillbaka ner i vattnet.
Ingen fisk är ju anpassad för livet uppe ur vattnet över
huvud taget, så arbeta snabbt.
Avkrokning!
Är du högerhänt ska du använda höger hand
till peangen eller tången som du ska lossa krokarna med, så
använd därför vänster hand till att hålla i
gäddans käft. Lyft huvudet en aning så öppnar gädda
munnen och sedan är det bara att försiktigt vända loss
krokarna. Börja med de krokar som sitter längst fram i munnen.
Om krokarna sitter långt bak är det lättare att sticka
in peangen eller tången genom en av gälarna. Klipp av krokar
som sitter för djupt. Det finns bevis för att en gädda
fortsätter att äta och leva gott även med krokar och tafsbitar
i magen. Och om du fiskar med krok som rostar löser sig problemet
av sig själv efter ett kort tag.
Tänk på att du vill att gäddan ska överleva
din behandling. Därför måste man ibland under avkrokningen
låta gäddan återhämta sig i vattnet, säkert
placerad i en vågpåse eller i håven.
Vägning!
Väg gäddan i en vågpåse eller en IKEA-kasse.
Deras blåa eller gula shoppingkassar är som gjorda för
att väga i. Det enda som behövs är några hål
i botten på påsen så att det går lätt att
fukta insidan. Tänk på att väga och dra av påsens
vikt efter att du återutsatt gäddan.
Återutsättning!
Viktigt är att gäddan inte får tippa över
på sidan eller rygg. Håll gäddan med en hand runt stjärtspolen
och en hand under magen när du försiktigt sätter ner gäddan
i vattnet och ger gäddan konstgjord andning genom att långsamt
dra den fram och tillbaka i vattnet. Med nya krafter kommer gäddan
att börja spänna sig och försöka simma iväg,
fast släpp inte på en gång utan håll kvar så
länge som du bara kan utan att tjuvhålla.
|