Catch & Release!

  Hur ska gäddan upp ur vattnet?

Med en håv med ett knutlöst nät eller genom handlandning!

 När väl gäddan är i håven är det inte så bråttom med att lyfta upp den. Låt gäddan vila men se till att nätet är åtstramat så att den känner ett jämt och stadigt tryck över kroppen, då håller den sig lugn.

 Själv föredrar jag att handlanda gäddan. Man tar gäddan i gällocket, där finns inga tänder, vilket det däremot finns på gälbågarna. Gälbågarna ska du akta då gäddan mycket lätt kan förblöda om du skadar en sådan. För pek- och långfinger försiktigt längs med och ner i den ena gälen och glid med fingrarna upp mot munnen på gäddan. Om du nu har gjort rätt kommer du inte att känna av de många och vassa tänderna utan fingrarna håller upp mot och runt käkbenet.

 När gäddan hänger i käken öppnar den munnen av sig själv och avkrokningen går hur smidigt som helst. Ofta går det bra att kroka av gäddan utan att den behöver lämna vattnet.

 Hur man nu än landar sin gädda gäller det att hålla den hängandes lodrätt så kort tid som möjligt. Ingen fisk är anpassad för att ha sina organ hängandes på det sättet, ha gäddan i liggande ställning så mycket som möjligt och större gäddor bör man även stödja med en hand under buken när den lyfts upp ur och tillbaka ner i vattnet. Ingen fisk är ju anpassad för livet uppe ur vattnet över huvud taget, så arbeta snabbt.

  Avkrokning!

 Är du högerhänt ska du använda höger hand till peangen eller tången som du ska lossa krokarna med, så använd därför vänster hand till att hålla i gäddans käft. Lyft huvudet en aning så öppnar gädda munnen och sedan är det bara att försiktigt vända loss krokarna. Börja med de krokar som sitter längst fram i munnen. Om krokarna sitter långt bak är det lättare att sticka in peangen eller tången genom en av gälarna. Klipp av krokar som sitter för djupt. Det finns bevis för att en gädda fortsätter att äta och leva gott även med krokar och tafsbitar i magen. Och om du fiskar med krok som rostar löser sig problemet av sig själv efter ett kort tag.

 Tänk på att du vill att gäddan ska överleva din behandling. Därför måste man ibland under avkrokningen låta gäddan återhämta sig i vattnet, säkert placerad i en vågpåse eller i håven.

  Vägning!

 Väg gäddan i en vågpåse eller en IKEA-kasse. Deras blåa eller gula shoppingkassar är som gjorda för att väga i. Det enda som behövs är några hål i botten på påsen så att det går lätt att fukta insidan. Tänk på att väga och dra av påsens vikt efter att du återutsatt gäddan.

  Återutsättning!

 Viktigt är att gäddan inte får tippa över på sidan eller rygg. Håll gäddan med en hand runt stjärtspolen och en hand under magen när du försiktigt sätter ner gäddan i vattnet och ger gäddan konstgjord andning genom att långsamt dra den fram och tillbaka i vattnet. Med nya krafter kommer gäddan att börja spänna sig och försöka simma iväg, fast släpp inte på en gång utan håll kvar så länge som du bara kan utan att tjuvhålla.

Svenska Gäddklubben

Tillbaka