Gäddfiske i Rånefjärden.

Sven-Olov Larsson och Robban från Umeå hade sedan en dryg månad tillbaks planerat att vi skulle fira nationaldagen gäddfiske i Rånefjärden. Vi hade stora förhoppningar om att få ett riktigt kanonfiske då gäddleken verkade vara avklarad för detta år.
Fredag morgon hämtade jag Robban 05,00 på morgonen. Under bilfärden till Kängsön där jag har båten diskuterade vi gäddfiske och vilka möjligheter som finns i många vatten i Norrbotten.
Väl framme packade vi all utrustning i båten så min hund Buff som alltid är med och fiskar fick plats. Vi styrde kosan mot älvmynningen för att starta vårt gäddfiske. Efter två timmars fiske och bara några smågäddor bytte vi våra jerkbaits och stora shadjiggar mot rejäla wobblers för trolling. Vi körde mot ett sund med riktigt intressanta djupkanter men det enda vi fick var en halv julgran…

Klockan hade blivit drygt lunch och det knorrade i våra magar så vi lade till på en liten ö. Lunchen bestod av grillad korv, mackor och avslutades med kaffe kokat i den svarta kaffepannan och kanelbullar. Med välfyllda magar var fiskelusten åter på topp. Vi körde åter med våra jerkar och stora jiggar men det var fortfarande glest mellan huggen och de gäddor vi fick var inte mycket att skryta över…. Var fanns de stora gäddorna? Det var redan eftermiddag och goda råd dyra.

Vi bestämde oss för att åter testa älvmynningen. Våra jerkar simmade läckert fram i strömkanten där gäddorna brukade stå. Vi testade även
stora monsterspinnare, skeddrag och annat som fanns i våra betesboxar men inga större gäddor än ca 3 kg verkade vara intresserade i dag. Vi hade nu nött i närmare 12 timmar utan framgång. En snabb förflyttning till favoritstället kanske skulle rädda dagen. Jag valde en jigg på 23 cm i blå/vit färg försedd med jigghuvud på 15 gr och 15/0 i storlek plus en extra 3-krok. Det brukar ju vara effektivt. Jag känner hugget på 1,5 meters djup och svarar med ett rejält mothugg. Det stramar duktigt i linan och jag meddelar Robban att det nog är dagens största. Gäddan följer med några meter och jag gissar på 5-6 kg innan den bestämmer sig för en rusning.
Det tjuter i rullen och rusningen avslutas med ett rejält luftsprång. -Den är fin, förmodligen uppemot tvåsiffrigt. Efter ytterligare någon rusning och två rejäla luftsprång kan jag ta in den i båten med ett gälgrepp. Vi väger, mäter, fotograferar snabbt innan gäddan får sin frihet åter. 112 grovnackade cm och 10,35 kg när vikten för vågsäcken dras bort. Dagen är räddad och efter ytterligare en timmes fiske ger vi oss. Det blev inte många gäddor men med 15 härliga fisketimmar och en tvåsiffrig gädda känner vi oss nöjda. Återigen har norrbotten visat vilka möjligheter som finns för gäddfiske.

Länka till www.miekofishing.se och fotografen http://fiskebloggen.rubbaderobert.se/